Norges beste golfere

Norge har suksess i veldig mange idretter. Men i golf har det vært noe «tregere» – der har vi kun hatt 1 spiller på toppnivå blant herrer. På lavere nivåer er det mange som kan bryte gjennom på litt sikt, men pr i dag er det kun Henrik Bjørnstad som har spilt golf i PGA Touren som er det absolutte toppnivået for golfere i verden. På kvinnesiden er det noe bedre – der har frem til nå 3 damer spilt LPGA.

Bare én mannlig norsk golfspiller har kvalifisert seg til PGA-spill. Henrik Bjørnstad spilte på PGA-touren i 2006 og 2010. PGA er den høyeste serien for de beste golfspillerne i verden. Og det er ingen enkel oppgave å kvalifisere seg for spill på denne touren. Det er flere måter å nå oppp til denne på, enten gjennom å spille seg oppover fra lavere nivåer eller ved å kvalifisere seg gjennom spesielle kvalifiseringsturneringer. Bare de aller beste får spille på touren mange år på rad. Enten må man ha en seier, være blant de aller beste eller samle nok poeng etter et gitt system for å oppnå fornyelse av adgangskortet til touren.

Kjente norske spillere

Henrik Bjørnstad klarte i 2006 ikke å kvalifisere seg for videre PGA-spill, og rykket ned til Nationwide Tour. Han kom tilbake til PGA-touren i 2010, men klarte heller ikke å kvalifisere seg på nytt etter denne sesongen, og begynte i stedet å jobbe som trener for Norges Golfforbund. Der trener han blant annet de norske spillerne som skal delta i golf i OL i 2016.

Kjente norske spillere
Kjente norske spillere

En annen kjent norsk golf spiller er Per Haugsrud. Han var lenge den fremste norske golfspilleren, men nådde aldri helt opp til den øverste divisjonen for å spise «kirsebær» med de aller aller beste. Per Haugsrud er født i Sarpsborg i 1965 og er en tidligere profesjonell norsk golfspiller fra Østfoldbyen. Per har spilt i både Europatouren og Challenge-touren fra 1987 til 2001. Det ble to seiere for han på Challenge-touren og to seiere i det norske mesterskapet for amatører i 83 og 86.

Det har kommet flere gode golfspillere fra Østfoldbyen. Etter Per Haugsrud kom Jan-Are Larsen født i 1976 var en norsk profesjonell golfspiller også da fra Sarpsborg. Hjemme klubben hans er Miklagard Golf. Han vant det norske amatørmesterskapet i 2000. Han har svingt i prestasjoner og blitt premiert med adgang til å spille både på Europatouren og Challengetouren flere ganger. Men etter en tiårs periode med svingninger klarte han ikke å beholde Europatour kortet i 2011 og la opp. Da hadde han vært alene som nordmann med fast plass på touren ved flere anledninger de siste årene.

Kvinner

Suzann Pettersen var den første norske kvinnen som spilte på LPGA-touren. Hun kvalifiserte seg første gang for spill på 2001-touren, og har siden beholdt plassen hvert år. I 2010 var også Marianne Skarpnord kvalifisert for touren takket være en tredjeplass på LPGAs kvalifiseringsskole (Qualifying school). Marianne spilte en sesong på LPGA-touren uten noen store resultater. Høsten 2012 kvalifiserte Marita Engzelius fra Oslo Golfklubb seg til spillerettigheter på LPGA-touren i 2013. Hun blir den tredje nordmannen gjennom tidene til å spille sammen med de beste kvinnelige golferne i verden. Og fortsatt i dag er det kun disse tre som har spilt på LPGA Touren.

Suzann Pettersen
Suzann Pettersen