Norges beste golfere – del 2

Norge har suksess i veldig mange idretter. Men i golf har det vært noe «tregere» – der har vi kun hatt 1 spiller på toppnivå blant herrer. På lavere nivåer er det mange som kan bryte gjennom på litt sikt, men pr i dag er det kun Henrik Bjørnstad som har spilt golf i PGA Touren som er det absolutte toppnivået for golfere i verden. På kvinnesiden er det noe bedre – der har frem til nå 3 damer spilt LPGA.

Gode amatørspillere

Norge har hatt mange golfspillere på lavere nivå. Selv om PGA-touren er den mest kjente golf-touren for profesjonelle, finnes det også mange andre turneringer. Vibeke Stensrud vant amatør-EM i 1993. Hun vant også fire NM i golf, og ble profesjonell høsten 1996. Hun spilte aller best i sesongen 2000, og vant to andreplasser.

Norge hadde ingen profesjonelle spillere før 1987, og selv etter den tid har vi bare hatt et fåtall profesjonelle golfspillere. De fleste spillerne er fortsatt amatører. De deltar også i turneringer, men spiller ikke om penger. Amatører har ikke lov til å motta pengepremier. I så fall mister de amatørstatusen sin.

Gode amatørspillere
Gode amatørspillere

Norges beste kvinnelige golfer

Den mest kjente norske golfspilleren på kvinnesiden er Suzann Pettersen. Hun har både spilt og vunnet turneringer i LPGA-touren. Hun har også spilt på det europeiske laget i Solheim Cup flere ganger. Solheim Cup er en lagturnering der et europeisk lag konkurrerer mot et lag fra USA. Mennene har også en tilsvarende turnering, som heter Ryder Cup. Ingen norske spillere har deltatt i Ryder Cup.

Suzann Pettersen vant NM 5 år på rad fra 1996 til 2000. I 1999 vant hun Girls British Open for amatører under 19. Hun deltok på det europeiske laget i Junior Ryder Cup både i 1997 og 1999. Som senior tok hun bronse i EM i 2000, og ble nummer 2 på pengelisten i kvinnenes Europa-tour i 2001. Da vant hun også det åpne franske mesterskapet og tittelen Årets nykommer.

I 2007 ble hun virkelig verdenskjent og ble rangert som verdens neste beste kvinnelige spiller. Hun vant 5 LPGA-turneringer det året, og vant SAS Masters i Norge. Under Idrettsgallaen 2008 ble hun utnevnt til »Årets kvinnelige idrettsutøver 2007». I 2008 vant hun videre to seire til i Ladies European Tour. Både i 2009 og 2011 vant hun en turnering i LPGA, og hun vant to LPGA-turneringer i 2012. I 2013 vant hun fire LPGA-turneringer, og ble rangert som nest beste kvinnelige spiller i verden det året. Totalt har Suzanne også spilt Solheim Cup 8 ganger.

I dag en sport for folket

Historisk sett har golf blitt ansett for å være en fritidsbeskjeftigelse for de høyere kretser, men de siste tiårene har dette endret seg og det trekker stadig flere spillere over hele verden. Norges Golfforbund har rundt 125.000 registrerte medlemmer. Uten medlemskap i en golfklubb kan man ikke spille på norske golfbaner.

I dag en sport for folket
I dag en sport for folket

Det er sjelden det benyttes dommer i golf. Sporten skal spilles på ærlighet og hensyn til resten av spillerne som finnes i spillet. Reglene er utarbeidet nettopp for at dette skal fungere og nettopp det står også skrevet i reglementet. En annen regel som står skrevet er; Alle spillere bær oppføre seg og ta hensyn til alle reglene i spillet.